13. joulukuuta 2010

13. luukku


Pysytään nyt tällä tornilinjalla, kun kerta ruvettiin.

Kolmas tunnettu torni Tampereella on tietysti haulitorni Pispalassa. Haulitorni on — luonnollisesti — rakennettu haulien valmistusta varten. Haulitorni on rakennettu vuonna 1908 ja on ainoa Suomessa jäljellä oleva haulitorni. Haulien valmistus tornissa lopetettiin 1972. Haulitorni on 55 metriä korkea.

Muistan, että haulitorni eleli pitkään Tampereella ilman tuota rappusten keskellä näkyvää hauliputkea, jota pitkin lyijy syöksyi kohta uutta elämää haulina. Joskus 90-luvulla tornille tehtiin uusi putki. Tästä en tosin löytänyt mitään faktaa internetistä, mutta luotan omaan muistiini.

Täytettyään 100 vuotta haulitorni sai lahjaksi ensin juhlavalaistuksen muutamaksi kuukaudeksi ja seuraavana vuonna pysyvän valaistuksen. Kuten kuvasta näette.


Wikipedia kertoo haulien valmistuksesta:
"Haulimestari kiipesi torniin yleensä neljän aikaan aamulla tulia virittelemään. Kylminä talviaamuina lyijypadan lämpiäminen kesti kolmekin tuntia. Pataan mahtui kerralla 400 kiloa lyijyä. Se hinattiin harkkoina ylös tornin huipulla sijaitsevaan valuverstaaseen. Tornin kehikkorakenteen keskellä oli koko tornin korkuinen hauliputki. Hauliputken yläpäässä oli vaihdettavat erikokoiset seulat, joiden läpi sula lyijy pääsi putoamaan alas pisartuen halutun kokoisiksi hauleiksi. Lyijy nosteltiin seulan päälle käsikauhalla. Pisarat muotoutuivat pallomaisiksi hauleiksi, kun ne pyörivät ja jäähtyivät pudotessaan vapaasti ilmassa putkea alas. Lopullisen jäähtymisen varmisti alla oleva vesiastia.
Alhaalla haulitehtaassa haulit kuivattiin ja seulottiin, muotovialliset poistettiin ja lopuksi haulit kiillotettiin grafiittirummussa. Tehtaan naiset ompelivat pellavakankaasta pusseja, jotka täytettiin punnituilla hauleilla."

13 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

Aah, viehättävä yksiö järvinäköalalla keskustan tuntumassa.

Tiina kirjoitti...

Ja vielä kahdelle eri järvelle.
Hyvin ilmastoitu ja kuntokin kohoaa, kun joka päivä tuonne kipuaa.

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Mua melkein rupes itkettään, mä en oo nähnyt Haulitornia kai sitten valaistuna, koska olin viimeksi Tampereella 2007. Taas yksi syy lisää tulla pian Tampereelle. ;)

Tiina kirjoitti...

Voih. :')
Voin kertoa, että haulitorni oli tänä aamuna enemmänkin valkoinen kuin punainen. Huurua oli niin kovasti.

Gata kirjoitti...

Tämä Tampere-joulukalenteri on ihan ehdoton! Itse kun sieltä Tampereen kupeesta, Ylöjärveltä, olen kotoisin, tällainen lämmittää mieltä. Tuttuja paikkoja melkein kaikki, joita on luukuista paljastunut ja tuo sellaisen kaiheratavan kaipuumielen. Vaikka on ihminen asunut on yli puolet elämästään etelässä, joku osa sydämestä on aina varattu Tampereelle!

Hieno idea Tiina! Ilo seurata tätä!

Tiina kirjoitti...

Voi kun kiva, kun noin moni on tykännyt tästä. Tää idea tuli kyllä oikeastaan ihan vahingossa.

Ihminen voi lähteä Tampereelta (tai lähikunnista), mutta Tampere ei lähde ihmisestä. Vai miten se meni. :)

murska kirjoitti...

Tää joulukalenteri on myös hyvä oppitunti tällaisille keinotekoisille tamperelaisille, jotka mujuavat vaan Hervannan perukoilla kaiken aikansa eivätkä tiedä Tampereesta oikeastaan yhtään mitään. Haulitornikin oli mulle ihan uus juttu. Että kiitos vaan sivistämisestä. :)

Tiina kirjoitti...

Voi tavaton.
Kai mun on vaan sitten mukisematta hyväksyttävä, että jotkut keinotekoiset tamperelaiset ei ole koskaan käyneet esim. Pispalassa. :D

murska kirjoitti...

No oon mä siitä kai joskus läpi ajanut, mutta en mä mitään torneja ole katellu. :D Pyynikin näkötornissa kävin sentään ekaa kertaa tänä syksynä, hyvät oli munkit.

Tiina kirjoitti...

No, sä sentään tiedät missä Pispala on, siitä pisteet. Mulla on yksi uus-tamperelainen kaveri, jolla ei ollut hajuakaan siitä missä mä olen, kun sanoin, että olen tässä Pispalan kohdalla. :D

Dårka kirjoitti...

Mä yritin kerran kanssa päästä ajamalla Pispalaan. Seuraavaksi huomasinkin olevani matkalla Vaasaan. :o). Kun sitten sain käännettyä pyörän, niin jossain vaiheessa näkyi talo jossa luki SENSSI. Salamannopeasti aivoissani tuli takaisinkytkentä ja muistin että tuolla Tiina on tuhlannut nuoruuttaan. Tunsin olevani turvassa. Mutta olinko Pispalassa? Ei pysty sanoo.

Tiina kirjoitti...

:D

Vaikea sanoa missä olet ollut, mutta Senssi ei ainakaan ole Pispalassa. Suunta on kyllä varmaan ollut ihan oikea.
Onneksi mun nuoruudestani tuhlautui aika pieni osa Senssillä loppujen lopuksi. Senssihän on nyt taas back, tuossa välissähän se oli kaikkea muuta.

irkku kirjoitti...

Voi tsiisus miten loistava kalenteri! Siis ihanhan tässä tekee mieli päräyttää mansen puolelle vaikka siellä juuri... tiistaina viimeksi olinkin.

Itse asustan täällä p*skavesien kaupungissa tätä nykyä, lapsuus meni parissa muussa mansen naapurikunnassa ja mansessa olen asunut vain pienen hetken nuorena aikuisena mutta manse on silti se kotikaupunki ja sillä siisti.

Haulitorni on upea näky, etenkin talvella pimeällä valaistuna. Nam! Tosin mansessa on muutenkin nämä tornit hyvin edustettu ja joudun häpeäkseni tunnustamaan seuraavaa; olen kyllä hengaillut pitkin pyynikkiäkin kerran jos eräänkin mutta pyynikin torni on jäänyt VIELÄKIN testaamatta. Sainpa siis hyvän idean tästä kalenterista ja joululomalla raahaankin tenavalaumani pyynikille munkkeja syömään. Nih!