12. joulukuuta 2010

12. luukku


Näsinneula on varmaankin Tampereelta se kaikkein tunnetuin juttu. Näsinneula on rakennettu vuosina 1970-71, eli toisin sanoen se on ollut täällä aina. Kilpailevia paikkoja tornin rakentamiselle olivat Ratina ja Pispala. Vaihtoehtoisesti myös suunniteltiin Pyynikin näkötornin (kts. 11. luukku) korottamista.

Suunnitelmissa torni oli aluksi nimeltään Särkänneula, mutta muuttui sitten Näsinneulaksi viereisen Näsijärven mukaan. Neula taas johdettiin Seattlen Space Needlestä. Näsinneula on oikeasti 168 metriä korkea, vaikka tässä kuvassa se näyttääkin vain hitusen katulamppua korkeammalta.

Näsinneulan huipulla on säävalot, joiden koodin voi murtaa seuraavalla tavalla. Kolme keltaista valoa tarkoittaa aurinkoista. Kaksi keltaista ja yksi vihreä valo tarkoittaa puolipilvistä tai pilvistä. Yksi keltainen ja kaksi vihreätä valoa tarkoittaa ajoittaista sadetta. Kolme vihreätä valoa tarkoittaa totista sadetta. Näin tamperelaisten ei tarvitse mennä ulos tietääkseen millainen ilma on, riittää, kun katsoo millaiset valot Näsinneulassa palaa. Tämä siis mikäli pystyy näkemään Näsinneulan valot ilman ulos menemistä. (Edellisessä asunnossani näin ne keittiön ikkunasta. Nyt en näe, vaikka asun lähempänä Näsinneulaa. Joudun siis tutkimaan vallitsevan säätilan muilla keinoin.)

Nippelitietoa Näsinneulasta:
  • Näsinneulan avajaiset pidettiin 1.5.1971.
  • Kovalla tuulella Näsinneula voi kallistua 15 senttiä tuulen suuntaan.
  • Näsinneulan hissit nousevat huipulle 32 sekunnissa ja niiden nopeus on 6 m/s.
  • Näsinneulan porrashuoneessa on maan pinnalta näköalatasanteelle 700 porrasta.
  • Pyörivä Ravintola Näsinneula sijaitsee 124 metrin korkeudessa ja kiertää täyden ympyrän Näsinneulan ympäri 45 minuutissa.

7 kommenttia:

Reflection kirjoitti...

Kiitos blogistasi. Haluaisin antaa sinulle Beautiful Blogger -tunnustuksen. Jos haluat ottaa vastaan sen, niin käy hakemassa se toki blogistani : http://reflection-4life.blogspot.com/2010_12_01_archive.html

Tiina kirjoitti...

Kiitos, tietysti haluan ottaa vastaan!
Olen otettu. :)

nona kirjoitti...

Näsinneulassa on värikoodi säälle? Aina oppii, tää oli hauska :)

Tiina kirjoitti...

Siis MITÄ? Etkö sä ole tiennyt? Mitenkäs kauan sä olet oikein asunut Tampereella? :D

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Mä muistan kun Näsinneulaa rakennettiin, mutta se tais olla kyllä edellisessä elämässä, koska eihän kukaan muista aikaa ennen Näsinneulaa. ;)

nona kirjoitti...

Luulin itse asiassa ettei Näsinneula enää pyöri, että se olisi mennyt "rikki" joskus 80-luvulla. Hups :)

Tiina kirjoitti...

Itkupilli, juu, ei sellasta aikaa ole olemassakaan nykytiedon mukaan, että Näsinneulaa ei olisi Tampereella ollut. ;)

Nona, onhan se voinut olla mennyt rikki joskus 80-luvulla, mutta eiköhän se ole korjattukin. :D
Sulle täytyy varmaan pitää yksityinen Näsinneula-peruskurssi.