17. joulukuuta 2010

17. luukku


Särkänniemen huvipuisto avattiin vuonna 1975. Tai silloin se oli vielä huvipuisto. Nykyisin se on elämyspuisto. Kuten aiemmin joulukalenterissa jo kerrottiin, Näsinneula valmistui vuonna 1971. Kesällä 1973 Näsinneulan juurella oli tivoli, joka huomattiin niin suureksi menestykseksi, että Neulan huvipuiston toimintaa pyydettiin jatkamaan seuraavanakin kesänä. Näiden kahden kesän jälkeen Särkänniemi osti omia huvituslaitteita Linnanmäen ylijäämävarastoista. Ensimmäisiä laitteita Särkänniemessä olivat mm. Troika, Calypso, Vauhtivirveli ja Autorata.

1800-luvulla Särkänniemen paikalla sijaitsi mm. kolme panimoa ja jäävarasto. 1900-luvulla niemen kärjessä toimi saha. Ennen huvipuistoa Särkänniemessä ehdittiin avata akvaario ja planetaario jo vuonna 1969. Itse muistan erityisen hyvin 80-luvulta ne ihanat hylkeet, jotka polskuttelivat altaassaan Näsinneulan juurella. Vaikka se nyt ei varmastikaan ollut hyljearvoista elämää, niin ne toivat paljon iloa pienen tytön elämään. Kauas on tultu noista ajoista. Silloin irtokarkitkin maksoivat vain 10 penniä/kappale ja niitä ostettiin lasin takaa silleen, että markalla noita ja markalla noita ja sitten viidelläkymmenellä pennillä noita... Hupsis, taisi lähteä vähän sivuraiteille tämä nyt.

Kuvassa Särkänniemen nykyisistä laitteista Tornado.

8 kommenttia:

irkku kirjoitti...

Niinpä niin! Paljon on vettä virrannut Tammerkoskessa niiden hylkeiden ja 10 pennin irtokarkkejen jälkeen.

Niitä hylkeitä itsekin muistelen lämmöllä edelleen, niin ja sitruunapommi-irtareita ja kunnon isoja merkkareita. Nam!

Anonyymi kirjoitti...

Se on nykyään elämyspuisto, koska siellä ei ole enää hauskaa.

Tuo sama kirjoitti...

Pitkän aikaa kymmenellä pennillä ei kyllä enää saanut kuin niitä pahvinmakuisia papanoita.

Tiina kirjoitti...

Irkku, mä en syö koskaan mitään kirpeätä, joten sitruunapommeista en tiedä mitään. :)

Anonyymi, saatat olla oikeassa Särkänniemen suhteen. :D
Ja silloin kun minä ostin irtokarkkeja, niin melkein kaikki maksoivat 10 penniä, isommat 20 penniä, eikä mikään maistunut pahvilta.

Edelleen kirjoitti...

Vai olisiko ollut kyseessä viiden pennin karkit?
Kylläpä on muisti mennyt haperoksi. Ja paljon on vettä laskettu sen jälkeen tai jotain.

irkku kirjoitti...

Silloin muuten taisi olla vielä viiden pennin nalleja, muistan sen hyvin siitä että äiti aina päivitteli moisten maksaneen PENNIN kun tämä itse oli lapsi :D

Anonyymi kirjoitti...

särkkis (särkänniämi) ei ole harmito, ku siit lähtee sellane melu varsiki ku akat huutelee ukos ja muteki kerra mu aukkalasit (aurinkolasit siis unohtu) nyssee eli bussukkaa (linja-autoo kirjakielel) ja herrajumala herrajestas herrasväki ku piru häikäs jonku aurinklo lasit ku se oli sii uko kaartees pää alastpäi ja ite olin sii tyrskys (vai mikä onkaa? :P) ja voi biru ku kirveli nysses koko helkkari illa (vai kutsutaaks yäks ku linjuriauto ajaa tuhatta ja sataa särkänniemest resoo eli suomen raisioon eli turkkusen lähel)

ps.sori tä piru murre ja mun simmuu sattuu (silmään) kiitos tämän lihavan kiljuvan aurinkolasipäisen tornado-akan

T. maailmanomistaja Apahapahaaaa

Anonyymi kirjoitti...

anteeksi ei ukko vaan tornado ehdontan että puratte laitteen ennen kuin asia lähtee virallisena valituksena eduskuntaan ja jyrki katainen lähettää tukipaketin mulle :) toivottavasti jotkut kunnon aukka lasit