14. joulukuuta 2010

14. luukku


Tämä pytinki rakennettiin vuosina 1902-1907 ja tunnettiin aluksi nimellä Johanneksen kirkko. Vuonna 1923 siitä tuli Tampereen hiippakunnan tuomiokirkko. Kirkon on suunnitellut Lars Sonck.

Kirkon sisäseinillä on Hugo Simbergin maalaamat freskot Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha sekä koko lehterin kaidetta kiertävä Köynnöksenkantajat. Alttaritaulun nimeltä Ylösnousemus on Magnus Enckellin maalaama. Simbergin maalaukset, joissa oli luurankoja ja alastomia poikia, aiheuttivat suunnatonta paheksuntaa aikanaan. Ne oltiin jopa aikeissa maalata piiloon, mutta jonkun äänestyksen tuloksena, yhden äänen enemmistöllä, ne saivat kuitenkin jäädä. Kirkon kattoon on maalattu käärme, joka myös sai osansa paheksunnasta. Valitettavasti minulla ei ole sisäkuvia tuomiokirkosta (paitsi pari ruppanaa kännykuvaa), mutta googlaamalla tai Wikipediasta löytää kuvia noista maalauksista.

Normaalisti tuomiokirkko ei ole ulkoa noin valkea, mutta olen ottanut kuvan kovin huuruisena päivänä viime talvena.

3 kommenttia:

Kirsikka kirjoitti...

Viime kesänä käytiin Donin kanssa hengaamassa tuolla kirkossa ja se on varmaan yks hienoimpia kirkkoja, joissa oon käynyt. Hyvä etteivät oo menneet sössimään Simbergin maalauksia. Tai oikeastaan ihme, yleensähän kaikki hieno tuhotaan tai muuten vaan runnellaan. :\

hdcanis kirjoitti...

...ja jos Simbergin varsin epätavalliset freskot eivät olisi keränneet kaikkea närää päälleen, olisi sitä varmaankin riittänyt sille Enckellin alttaritaululle joka ei myöskään ihan tavallisin ole.

Samaan rakennukseen päästetään kaksi originellia, lopputulos hieno.

Tiina kirjoitti...

Kirsikka, niinpä, onneksi joillain edes oli järki tallessa, ettei niitä freskoja menty maalaamaan piiloon.

Hdcanis, epäilemättä. Mä muuten katselin sitä taulua tossa viimeksi ja tein huomion, että miehet olivat siinä joko ilman vaatteita tai tosi vähissä vaatteissa, kun naisilla taas oli ihan kunnolliset lakanat päällä.
Mietin myös, että miksei ne ole maatuneet, kerta ovat maanneet haudoissaan kuitenkin tovin ennen ylösnousemusta.