generated by sloganizer.net

1. joulukuuta 2011

Hey little thing let me light your candle

Olen valittanut tästä ennenkin, mutta mikä vaivaa nykypäivän pöytäkynttilää?

Ennen eli vanhoina hyvinä aikoinaTM kynttilät valuttivat steariinia aluslautaselle ja siihen oli kiva tökkiä sormia. Sormenpäihin jäi hauskat kuoret, joiden irtirepimisestä sai outoa tyydytystä. Vaan ei nykypäivänä.

Nykyajan kynttiät eivät valuta. Ei sitten niin millään. Sen sijaan ne palavat syvälle syvälle kuoppaan. Pettymys on tavallaan kaksinkertainen. Ensinnäkään ei saa sitä tyydytystä sormien tökkimisestä kuumaan steariiniin, mutta kynttilän tuottama ilo on myös kovin lyhytaikainen, kun eihän se liekki edes näy enää hetken päästä. Siellä se palaa loimottaa keskenään onkalossa jossain kilometrin syvyydessä.

Googlailin tätä riipivää ongelmaani ja löysin yhden ohjeen kynttilänpolttoon: "Pöytäkynttilä palaa kauneimmin kun poltat sitä n. 2 h kerrallaan jolloin reunat sulavat tasaisesti eikä kuoppaa pääse syntymään." Kaksi tuntia? Kaksi tuntia?!!? Kuka polttaa kynttilää kaksi tuntia kerrallaan? Kyllä kynttilää poltetaan koko ilta tai ainakin niin kauan kuin huvittaa ja kyllä sen pitää palaa nätisti koko sen ajan! Täällä määrään minä eikä minun kynttiläni!!!

Olen kokeillut kaikkea: Havia, Ikeaa, Pirkkaa... Jos joku tietää hyviä pöytäkynttilöitä, jotka eivät pala kuopalle, niin vinkkejä otetaan vastaan!


Kuvan kynttilä (Ikeasta) on kokenut jo väkivaltaa, sillä olen taittanut
ja katkonut noita reunoja, jotta kuoppa ei olisi niin syvä.

On se hirveätä, kun kynttilänpolttokin pilataan ihmisiltä!

19 kommenttia:

Marianne kirjoitti...

Juu, just! Ja sit jos sita kynttilanraatoa yrittaa jotenkin elvyttaa, eli tasoittaa puukolla niita reunoja pois, niin sit se vasta ruma on ja roskiin saa heittaa, kalliin kynttilan. Ja sit jos ostaa tuikkuja niin nekin on enaa puolet siita mita ne on aikaisemmin ollut, ohuita lattyja ja palavat tunnissa. Pyh.

jissu kirjoitti...

Mites marmorikynttilät? Nekään ei taida valuttaa varsinaisesti steariinia, mutta niissä sentään reunat rullautuu ulospäin joten liekinkin näkee. Toinen vaihtoehto mikä itsellä tuli mieleen, on ostaa hillitön varasto kynttilöitä joita polttelee aina vuorotellen sen 2 tuntia ja yhden sammuttaessaan sytyttää tilalle toisen :D

Marianne: Ainakin Havin tuikut palaa kyllä sen 4 tuntia, niinkuin aina ennenkin :)

Elegia kirjoitti...

Mulla on toi sama onkelma! Olen kokeillut erilaisia kynttilöitä ja vain muutama on palanut niin kuin hyvinä vanhoina aikoina. Eräs sellainen merkki on Capri. En tosin tiedä palaako kaikki Caprin kynttilät silleen ihkusti, mutta ainakin se paloi, jonka ostin. Ja ettei luulla, että snobbailen, niin ostin kyseisen kynttilän TK Maxxista enkä maksanut siitä kuin muutaman punnan!

Täällä muuten jopa ne tuikut (lämpökynttilät) on pienempiä kuin Suomessa eivätkä pala kunnolla kokonaan. Niihin jää kamalasti steariinia reunoille. Suomen tuikut paloi aina "puhtaaksi". :(((((

Tiina kirjoitti...

Marianne, niin, kuten kuvasta näkee, niin ei tuostakaan kynttilästä kovin nättiä ole tullut sen jälkeen, kun olen niitä reunoja taitellut.
Tuikut kannattaa ostaa pussissa, ei sellaisessa neliskanttisessa palikassa. Olen huomannut, että tuikut palaa paremmin, kun ne ei ole pakattuna niin tiiviisti, kuten joillain valmistajilla on nykyisin tapana. Myös Havin pakkaa osan tuikuista niihin palikoihin. Ei hyvä.

Jissu, no marmorikynttilä voisi olla hyvä vaihtoehto. Ei ainakaan menisi kynttilänpolttokokemus pilalle.
Hahaa, tuo kierto voisikin olla hyvä idea. :D

Elegia, onkohan Suomessa sen merkkisiä kynttilöitä kuin Capri? Epäilen...
Tuikkukynttilöihin olen kyllä ollut tyytyväinen. Paitsi silloin, kun erehdyin ostamaan sen tiiviisti pakatun palikkapakkauksen eikä ne palaneet kunnolla!

M. Metrossa kirjoitti...

Löysin tämän blogin juuri äsken ja liityin heti lukijaksi, kun huomasin, että kirjoittaja on sorsa(?) jonka sisällä asuu käpylehmä! :D Uskoisin siis viihtyväni melkoisen hyvin. Ainakin parit naurut jo pääsi kaksplus-postauksen kohdalla! :D

Irwis kirjoitti...

Joo, kynttilämarmattajien joukkoon tummaan liityn minäkin! On tosiaan kumma mikä niihin on mennyt :/

Itse luin jostain vinkin noiden reunojen välttämiseksi, että kannattaa polttaa kynttilää joka kerta niin kauan että steariinipinta siitä sydämen ympäriltä on kauttaaltaan sulanut tasaiseksi - mutta kun miten sitä voi silleen polttaa jos se hemmetin steariini sulaa aina nimenomaan vain suoraan alaspäin?!

Rumiahan noista sitten aina tulee, mutta etenkin lasikippoihin ja -kuppoihin valetut kynttilät ovat iso harmi ja murheenkryyni :( Niistä kun ei oikein vuolemallakaan sitten niitä reunoja saa joten aina ei edes tiedä palaako siellä tuli vai ei. Ja usein se palaa sitten aivan onnettomalla kituliekillä.

Joskus olen antanut onnistuneesti elvytystä joillekin kitukynttilöille leikkaamalla sydäntä ihan rippusen lyhyemmäksi, joka on jonkin verran parantanut liekin palovoimaa.

Tuikkujen laatu on kyllä kanssa tosi vaihteleva. Tuota en olekaan tiennyt että pakkaustapa(kin) voi vaikuttaa laatuun :o Joten pitääpä sitten pitäytyäkin niissä löyhästi pussiin pakatuissa! :)

Tiina kirjoitti...

Mirja, no kiva, tervetuloa vaan! Ei kannata odotella mitään kovin suuria, mutta on ne hyvät hetkeni minullakin. ;D

Irwis, toi Ikean kynttilä ei ainakaan missään vaiheessa palanut sinne reunoille asti, vaan jossain vaiheessa rupesi palamaan pelkkää syvyyttä.
Toi pakkaustavan vaikutus on ihan mun oman empiirisen tutkimukseni tulosta. :D Tosin olen yhden havin sillä tavalla pakatun pakkauksen ostanut (se on nyt käytössä) ja kyllä nuo palaa ihan hyvin.

Ofelia kirjoitti...

Osta Stockalta sipulinmallinen kynttilä. Valuu varmana! Nimim. juuri tänään kiroillut kun pöytäliina meni pilalle.

Ofelia kirjoitti...

Edellinen lisää: aluslautanenkin muuten oli, ja LEVEÄ!

Kirsikka kirjoitti...

Siis mikään, (melkein) mikään ei vituta enempää kuin kynttilä joka ei osaa palaa! Mitä iloa on kituuttavasta liekistä, joka palaa jossain kynttilän sisällä ja sitten kuolee pois?!

Liityn heti tähän sun kynttiläkansanliikkeeseen!

liskonainen kirjoitti...

heh, juuri tuon Ofelian usutuksesta tänne tupsahdin.

minäkin olen enimmäkseen harmiton ja joskus jopa ihan käsikesy, mutta jotkut asiat saattavat minutkin melko vaaralliseksi. kuten väärin palavat pöytäkynttilät. niitä ei meillä polteta. paitsi yhdessä kynttilänjalassa, joka on messinkivalua ja liskonmallinen eikä siinä voi polttaa kuin pöytäkynttilää ja jos se vietävän kynttilä ei pala kunnolla tulee hapan olo.

toistaiseksi parhaiksi ja varmimmiksi on rankattu liskolandiassa havin kruunukynttilät. niitä ei vielä ole edistys turmellut. suosittelen.

niin että terve vaan ja kiitos kaloista.

Ana kirjoitti...

Pettyneenä olen luopunut pöytäkynttilöistä jo vuosia sitten. Poltan kahta pitkää Havin valkoista kynttilänjalassa jos sille päälle satun. Nättejä ne on nekin. Mut ei kyllä saa kynsiä steariinista, totta :-)

Myöskään lämpökynttilöitä meille ei tule, koska kaksi niistä on yrittänyt murhata mut.

ill. kirjoitti...

Desico. muuta en sano. hintava, mutta palaa niin kuin kynttilän pitääkin. reunoja voi myös muotoilla tökkimällä niitä sormilla sisemmäs (äiti on tässä mestari, minä tykkään luonnonläheisemmästä). mullon iso varanto kaikenlaista kynttilää - mutta tässä kämpässä ei saakaan polttaa kynttilää!! hiivatti. jouduin jo luopumaan suitsukkeista, ja nyt ei saa edes tuoksuöljyä laittaa haihtumaan eikä joulua kotiin kauniilla kynttilöillä. HÖH!

Kynttilänsydän kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/terveys/varo-kynttiloissa-piilee-yllattava-terveysriski/art-1288432824959.html

Voi morjens. Millähän ei nykyään ole terveysriksiä?

Tiina kirjoitti...

Ofelia, no... rajansa kaikella. :)

Kirsikka, kyllä vain, tää on kestovitutus joka talvi!

Liskonainen, käsikesy... :D
Kruunukynttilät olis ihan kivoja varmaan, mutku mä haluun polttaa pöytäkynttilöitä! Kruunukynttilät vaatii jonkinlaista jalkaa ja sitten ne on korkeita ja huteria ja poltan itseni ja kotini...

Zepa, mua jäi nyt kiinnostamaan tää lämpökynttilöiden murhayritys. Suunnitteliko ne sen yhdessä ja miten sen toteuttivat? Onneksi selvisit hengissä!

Ill, Desico, hmm, täytyy muistaa tuo merkki seuraavalla kerralla kynttiläkaupassa!
Aika julmaa kyllä kieltää kynttilöiden poltto ihmiseltä.

Kynttilänsydän, no voi morjens tosiaan... Jollain tavalla sitä on kuoltava kuitenkin, niin ehkä mä sitten valitsen kynttilöiden poltosta seuranneen tukehtumiskuoleman. ;D

Riikkis kirjoitti...

Mä tykkään multialaisen Kalevantulen kynttilöistä, www.kalevantuli.net

Ana kirjoitti...

Ei ollut family plot kuitenkaan. Taisivat yrittää peräkkäisinä vuosina. Siihen loppui se. Heihei lämpökynttilät!

Mierolainen kirjoitti...

Koska oon ollut töissä mm. kynttilätehtaassa, niin koen asiakseni nyt ottaa osaa keskusteluun. Ja muutenkin ottaisin. Mutta siis:

Eniten tärkeä juttu on kynttilän raaka-aine. Oikea steariinikynttilä palaa paljon tasaisemmin eikä savuta, kuten parafiinikynttilä tekee.

Eroa voisi kuvailla pizzan kautta: Siinä missä steariini on hyvistä raaka-aineista omin käsin valmistettu lätty, on parafiini täyssynteettinen muoviin pakattu Saarioisten tai Atrian kiekko. Steariini valmistetaan eläinrasvasta, parafiini taas syntyy öljyteollisuuden sivutuotteena.

Toinen tärkeä juttu on kynttilän sydänlangan oikea pituus. Jos lanka pääsee liian pitkäksi, se vaikuttaa palamiseen myös. Samoin tietty polttopaikan vetoisuus jne.

Näillä asioilla luultavasti pääsee jo vähän pitemmälle hyvän kynttilänpolton alueella. :)

Tiina kirjoitti...

Niin, varmasti nuokin asiat vaikuttavat kynttilän palamiseen, mutta kyllä se on taivahan tosi, että oli kynttilä sitten missä päin asuntoa ja minkä pituisella sydämellä tahansa, niin suuri osa nykypäivän kynttilöistä palaa ihan perseesti.

Itse asiassa kannattaa ostaa Havin taikka vaikka Euroshopperin niitä pöytäkynttilöitä, jotka ei ole ns. läpivärjättyjä. Pinnasta värilliset ja sisältä valkoiset pöytäkynttilät palavat melko hyvin. Nekään eivät valuta, mutta sentään niiden ympärille ei jää sellaisia jyhkeitä seiniä, vaan ne kurtistuvat sitä mukaan kun kynttilä palaa lyhemmäksi.