generated by sloganizer.net

27. joulukuuta 2016

Here we go gettin' smooth to the groove

Me Naisissa oli artikkeli ns. lihavien kuntosalista, kuopiolaisesta Alfidosta, ja Metallisydän kirjoitti omaan blogiinsa näkemyksiään siitä, kuinka tuollaisia saleja ei tarvita. En jaksanut alkaa kommenttilaatikkoon rustailla, vaan ajattelin jakaa ajatukseni täällä omalla areenallani. Mahdollisesti olen tästä ennenkin kirjoittanut, ei voi muistaa.

Ymmärrän kyllä Metallisydämen (ja muiden vastaavaa mieltä olevien) pointin siinä, että tuollaisia saleja ei pitäisi tarvita. Mutta tosiasiahan on se, että emme elä täydellisessä maailmassa. Vaikka suurin osa treenaajista olisivatkin tsemppihenkisiä ihan kaiken kokoisia ja näköisiä kanssatreenaajiaan kohtaan, niin se ei tarvitse kuin sen yhden sofiaruusilan, joka pilaa jo valmiiksi hataran itsetunnon kanssa treenaamaan tulleen ihmisen kokemuksen. Ja mahdollisesti koko hyvin alkaneen treenaamisen.

Henkilökohtaisesti minä en ole koskaan kokenut tarvitsevani mitään erityissalia, olen sitten ollut aloittelija tai läski tai vähän paremmassa tikissä. Viihdyn aivan hyvin hikisten miesten ja pakaroitaan treenaavien fitnessmimmien keskellä. Oikeasti siis pääasiassa aivan normaalien ihmisten kanssa treenaamassa. Muistan aikanaan, kun kävin tutustumassa nykyiselle salilleni, kun paikkaa esiteltiin minulle ja lausuttiin ne saatesanat "täällä ei katsota ketään oudosti" tms. Mikä on totta, näin useamman vuoden kokemuksella, mutta silloin lähinnä koin tuon lauseen loukkaavana. Koska ennen sitä hetkeä en ollut sekuntiakaan ajatellut, että olisin jotenkin "epäsopiva" salille. Vasta tuo mainoslause sai minut tiedostamaan, että olin silloin aika paljon lihavampi kuin keskiverto salijumppailija.

Meillä on erikseen pieni naisten sali, mutta en käytä sitä juuri koskaan. Ainoastaan silloin, jos "oikean" salin puolelta on varattuna kaikki sellaiset vimpsaimet, joita tarvitsisin ja tiedän naisten salin puolella sellaisen olevan ja siellä on aina tilaa. Ilmeisesti tuollekin salille on kuitenkin tilauksensa, koska erityiset monet vanhemmat naisihmiset haluavat treenata siellä mieluummin. Nuorethan nyt ei tietenkään, koska kuka siellä sitä pyllyä muka katselisi? Ei kukaan.

Tavallaan olen siis samaa mieltä siitä, että tuollaiset erityissalit ovat tarpeettomia, tai toivoisin niiden olevan. Mutta täytyy ymmärtää myös niitä, joille asiat eivät ole niin helppoja kuin kaltaisilleni helppotiinoille, jotka eivät vaan yksinkertaisesti jaksa välittää siitä mitä joku muu ajattelee.

***

(Muutaman ongelman kyllä keksin tuosta vain ylipainoisille suunnatusta kuntosalista:

  • Saako sieltä siis kenkää, kun painoindeksi putoaa liian alhaiseksi? Miten usein se tarkistetaan?  [Jutun mukaan ketään ei pullauteta pihalle, vaikka laihtuisi. Todennäköisesti fitness-kisaajiksi ryhtyvät lähtevät ihan itsellään.] Entä jos on niin lihaksikas, että painoindeksi on ylipainon puolella vaikka ei varsinaisesti olisi ns. läski? Bull Mentula varmasti pääsisi salin asiakkaaksi noilla kriteereillä ihan heittämällä. Mitataanko myös rasvaprosentti pihdeillä ennen kuin saa liittyä jäseneksi?
  • Jutun mukaan salilla ei ole ollenkaan peilejä. Miten ihmeessä treenaaja näkee suorittaako liikkeen oikein, jos ei näe itseään mistään? Minulle ainakin peilit ovat olleet aika olennaisen tärkeä osa koko prosessia. Voi tietysti olla, ettei noilla saleilla ole myöskään vapaita painoja, joten liikeradalla ei ole niin väliä.
  • Lisäksi inhoan sitä, kun ylipainoisia ihmisiä — lähinnä naisia — kutsutaan hassuilla kiertoilmauksilla kuten "great girls", "komea nainen" tai "suurenmoinen" kuten Alfidolla kutsutaan asiakkaita.
  • Artikkelin mukaan Alfidolla soi Coco Jamboo. Ei saatana.
Pääasia kuitenkin, että tekee edes jotain, joten kannustan Alfidolle tai vastaaville saleille kaikkia, jotka kokevat olevansa sen kohderyhmää!)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkakohan moni hankkii silikonit noiden fitness-ammattilaisten vuoksi?

Anonyymi kirjoitti...

Luin nenänpää valkoisena Yo-talon konkasta ja uudesta omistajasta. Läheltä piti, ettei nuoruuteni tanssilattiaa menetetty iäksi.

En ole tosi pitkään aikaan asunut Tampereella. Yo-talo-muistoista palauduttuani rupesin miettimään, keneltä saisi parhaat ravitsemusliikesuositukset, jos vaikka matkustais kesällä Manseen keikoille, syömään, kahville, oleen.

Tulit mieleeni. Heitäs jotain nääs! Telakan ja Dorkan muistan, onko ne entisensä?

Tiina kirjoitti...

Anonyymi #1, jaa-a, vaikea sanoa. Silikonit kyllä tuntuu olevan aika yleisiä noissa piireissä. Sekin on tietysti ihan ok, jos siltä tuntuu. Voi olla, että itsekin tekisin rinnoilleni jotain, jos olisi ylimääräistä hyffeä. En tosin fitness-tyyppien takia enkä mitään kovin isoja bosia hommaisi.

Anonyymi #2, sorry kun on kestänyt vastata tosi kauan, mutta onneksi vielä on kesää jäljellä.... Ei kun ei, hyi. :D No siis joo. Doris on jotenkin uudistunut kai, mutta en ole käynyt siellä sen jälkeen. Ei se varmaan ihan hirveästi ole muuttunut. Telakka on tosi jepa, sittenhän on tietysti ykköskeikkamestana Klubi. Voisin myös suositella tsekkaamaan Jack the Roosterin, siellä on rokkia, ruokaa ja juomaa. Joskus reggaeta ja makkaraakin. Punkia kannattaa hakeutua kuuntelemaan Vastavirralle. Mitäs muuta mä keksisin... Niin ja nyt on joku uusi Olympia-kortteli, jossa en ole vielä käynyt, mutta siellä on paljon keikkoja nykyään. Voin vaikka raapustella enemmän kyseisestä paikasta, kun ensi kuussa siellä käyn (Maj Karma!).
Yo-talon kohtaloa kyllä seurasin itsekin otsa kylmässä hiessä. Toivottavasti homma jatkuu nyt uudella omistajalla sitten vähintäänkin yhtä hyvänä.